dimecres, 10 de gener del 2018

‘Just Kids’, Patti Smith i Robert Mapplethorpe


"Our lives were moving at such speed that we just kept going"

Narrativa poetitzada. Amb aquests dues paraules es podria descriure perfectamente Just Kids, el llibre on la Patti Smith narra la seva relació amb el fotògraf Robert Mapplethorpe (en castellà Éramos unos niños de l’editoria Lumen -de moment sense traducció al català-).
No cal ser una admiradora d’aquesta gran artista, cantant i escriptora per gaudir d’un dels llibres més tendres i ben escrits que es puguin trobar darrerament.

El llibre, guanyador del National Book Award i #1 New York Times Bestseller, parla de la vida en comú d’aquest dos grans artistes, apassionats i creatius, que conviuen en una gran ciutat -Nova York- en una època en procés de tranformació i psicodèlia -els anys setanta-. Així, s’acabaran instal·lant a l’Hotel Chelsea, meca d’artistes del moment i que esdevindran més tard reconeguts a gran escala, de la mateixa manera que també ho seran ells dos.

L’Allen Ginsberg i l’Andy Warhol són dos d’aquests artistes que estan presents a Just Kids sense ser-hi. De la manera que també hi són nombrats altres escriptors, poetes, pintors, músics o actors (Jimi Hendrix, William Burroughs, Jackson Pollock, John Lennon, Susan Sontag, Bob Dylan...) com a consqüència del profund coneixement de l’entorn artistic que té la Patti Smith.

El llibre ens tranporta a les fotografies en blanc i negre de Mapplethorpe, sovint titllat d’obscè i pornogràfic, i medita sobre les tipologies d’amor que poden existir entre dues persones. Just Kids ens parla de dimonis interiors i, per sobre tot, de la creativitat com a mode d’expressió.

Per anar obrint gust de boca abans de llegir Just Kids mireu les fotos de The Robert Mapplethorpe Foundation.