Com un pou de glaç, aquell forat al terra de les muntanyes que anys enrere
acumulava neu per un bon propòsit, Alicia Kopf, nom artístic d’Imma Ávalos
Marquès, ens desgrana a Germà de gel
els espais mentals de la protagonista, on acumula informació relacionada amb
expedicions polars. Una recopilació de retalls i informació real que la mateixa
protagonista utilitza per fer un símil amb la seva vida, marcada per un germà
autista, que dóna nom al llibre, i per una fredor familiar (pare absent, mare
tancada en si mateixa) que no serveix per fer ninots de neu, sinó per demostrar
que el 75 % del cos humà està fet d’aigua, i que l’aigua en estat sòlid es
transforma en glaç i de retruc ho fan les relacions humanes.
Alicia Kopf descriu estats anímics, introspecció, com pot fer-ho David Vann
(no és casualitat que aquest hagi nascut a Alaska, com potser tampoc ho és que Kopf
ho hagi fet a Girona i no en una gran metròpolis). Entre el dietari, l’assaig,
i fins i tot la guia de viatges (a la tercera i última part ens explica
l’expedició personal a Islàndia), el llibre es divideix en tres parts que es
poden desgranar en moltes més, com si observéssim els flocs de neu que cauen i
la dificultat de trobar-ne dos d’iguals.
La singularitat de Germà de gel l’ha portat a rebre el Premi Documenta 2015 i de retruc el Premi Llibreter 2016 (ambos, premis dels quals refiar-se), el que demostra que l’experimentació narrativa i cultural no està renyida amb el públic, sinó al contrari, i que tot plegat, com a lectors, ens fa una mica més savis i sensibles.
Amb Germà de gel et pots sentir
identificat o no, però sí que els nascuts als vuitanta s’hi sentiran retratats;
perquè la precarietat, la soledat i la recerca d’escalfor metafòrica són
constants en aquesta generació camaleònica capaç d’adaptar-se un món cada cop
més fred personalment. Malgrat la preparació i les dificultats que necessiten
les expedicions polars i l’obsessió de la protagonista, “l’àmbit domèstic pot
ser el territori més difícil d’habitar”, com ens diu a les seves pàgines.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada