dimecres, 30 de novembre del 2016

‘Una vida millor’, casualitats que ens fan canviar de rumb


La subtilesa dels petits detalls, de com les trobades casuals ens poden fer canviar el rumb de la vida, de no conformar-se a una vida donada i arriscar encara que això impliqui perdre la seguretat.

L’Anna Gavalda torna a teixir dos relats sublims, amb aquesta senzillesa que només ella i pocs més tenen la capacitat de transmetre, on descriu la vida de dos joves actuals desencantats: la Matilde, rebel, artista incompresa, que oblidar-se la seva bossa a un cafè li farà canviar els principis; i l’Yann, que es deixa portar per la inèrcia però un sopar improvisat amb el veí el fa virar de rumb vital.

Una vida millor descriu a dos joves formats però desencantats, en aquest cas a la Matilde o l’Yann, però que podríem ser tu i jo. Compromesos i sensibles, en un entorn on prendre les decisions correctes suposa tot un repte.

A estones ens vindrà al cap la Camille de Junts i prou, a estones ens recordarà la prosa de L’estimava, o a voltes la de A gust amb la vida. Una vida millor podria ser perfectament el preludi de la carrera de Gavalda, ja que inclou tot allò que la caracteritza: una forma d’escriure actual i senzilla, que passa per sentiments i sensacions no només de puntetes, i que ens recorda la fragilitat de la vida i els esdeveniments amb uns personatges que es consolen amb els altres o amb ells mateixos per sobreviure.

La millor lectura per una tarda d’hivern! 

*Publicat al portal La Cultura No Val Res